Ero sivun ”Travelbugi” versioiden välillä
p (→Geocaching.com loggaaminen) |
p (→Geocaching.com loggaaminen) |
||
Rivi 16: | Rivi 16: | ||
== Geocaching.com loggaaminen == | == Geocaching.com loggaaminen == | ||
− | Kun olet ottanut geocaching.com:ssa seurattavan bugin tai kolikon ("matkustajan") kätköstä, sinun pitää "poimia" se itsellesi www-sivuilla. Tarvitset tähän matkustajaan kirjoitettua kuusimerkkistä "tracking codea", jota historiallisista syistä kutsutaan joskus myös "tracking numberiksi" (koodit olivat aluksi kokonaan numeroita). | + | Kun olet ottanut [[geocaching.com]]:ssa seurattavan bugin tai kolikon ("matkustajan") kätköstä, sinun pitää "poimia" se itsellesi www-sivuilla. Tarvitset tähän matkustajaan kirjoitettua kuusimerkkistä "tracking codea", jota historiallisista syistä kutsutaan joskus myös "tracking numberiksi" (koodit olivat aluksi kokonaan numeroita). |
"Poimiaksesi" matkustajan mene matkustajan omalle sivulle joko klikkaamalla sitä kätkön [[bugilista]sta, tai erikseen vasemmasta valikosta "trackables" kautta (johon tarvitset matkustajan koodia). Matkustajan omalta sivulta valitse "Found it? Log it!". Tällöin voit valita login tyypiksi "retrieve from (kätkö)" tai "grab it from somewhere else" (mikäli matkustaja ei ollutkaan siinä kätkössä jossa sen olisi pitänyt olla, tai se oli kätköilijällä joka antoi sen sinulle). Tarkista päivämäärä ja kirjoita "tracking code" kenttäänsä, kirjoita comments-kohtaan jotakin tietoja poimimisesta – usein jotain lyhyttä tyyliin "matka jatkuu". Painamalla "submit log entry" -nappia siirtyy matkustaja kätköstä sinun tunnuksesi inventaarioon. | "Poimiaksesi" matkustajan mene matkustajan omalle sivulle joko klikkaamalla sitä kätkön [[bugilista]sta, tai erikseen vasemmasta valikosta "trackables" kautta (johon tarvitset matkustajan koodia). Matkustajan omalta sivulta valitse "Found it? Log it!". Tällöin voit valita login tyypiksi "retrieve from (kätkö)" tai "grab it from somewhere else" (mikäli matkustaja ei ollutkaan siinä kätkössä jossa sen olisi pitänyt olla, tai se oli kätköilijällä joka antoi sen sinulle). Tarkista päivämäärä ja kirjoita "tracking code" kenttäänsä, kirjoita comments-kohtaan jotakin tietoja poimimisesta – usein jotain lyhyttä tyyliin "matka jatkuu". Painamalla "submit log entry" -nappia siirtyy matkustaja kätköstä sinun tunnuksesi inventaarioon. |
Versio 29. elokuuta 2010 kello 14.42
Travelbugi tai TB (engl. Travel Bug) eli bugi tai reissuötökkä on Geocaching.comissa seurattava esine, jota kätköilijät siirtävät kätköstä toiseen.
Sisällysluettelo
Seuraaminen
Kätköilijät voivat tehdä haluamistaan tavaroista travelbugeja liittämällä niihin Groundspeakin myymän tunnistuslevyn (engl. Dog Tag). Levyssä on numero, jonka avulla bugin lähettänyt henkilö voi seurata sen liikkeitä. Bugin reitti ja käyttäjien lisäämät kuvat ja kommentit jäävät näkyviin bugin omalle webbisivulle Geocaching.comissa.
Hankkiminen
Travelbugien seuraamiseen tarvittavia tunnistuslevyjä voi hankkia esimerkiksi suomalaisesta www.kivenalla.fi geokaupasta. Tunnistuslevyt maksavat 6,50 € kappale ja pakettiin sisältyy varsinaisen levyn lisäksi kopiolevy, kiinnitysketju sekä aktivointikoodi.
Tehtävä
Useimmilla travelbugeilla on jokin tehtävä, joka on kirjoitettu bugin webbisivulle. Tehtävä voi myös olla liitetty bugin yhteyteen esimerkiksi laminoituna korttina. Useimmilla bugeilla ei ole muuta tavoitetta, kuin kiertää kätköstä toiseen, mutta toisilla on esimerkiksi eksoottisia matkustuskohteita tai mitä tahansa bugin omistaja onkin sattunut keksimään.
Bugi kätkössä
Bugit näkyvät kätkön bugilistassa kun bugin jättänyt käyttäjä on ehtinyt loggaamaan pudotuksen kätkön verkkosivulle. Bugia ei pitäisi pitää tavallisena vaihtotavarana siinä mielessä, että jos löydät kätköstä bugin, ei sinun tarvitse laittaa mitään tilalle tai vastaavasti et saisi ottaa kätköstä tavaraa jos jätät pelkän bugin.
Useat kätköilijät toivovat, että bugin ottanut kätköilijä kirjoittaa myös kätkön lokikirjaan, että on ottanut sen. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos tiedät ettet pääse kirjaamaan bugin noutoa verkkosivulle useaan päivään. Näin muut harrastajat eivät etsi bugia turhaan.
Geocaching.com loggaaminen
Kun olet ottanut geocaching.com:ssa seurattavan bugin tai kolikon ("matkustajan") kätköstä, sinun pitää "poimia" se itsellesi www-sivuilla. Tarvitset tähän matkustajaan kirjoitettua kuusimerkkistä "tracking codea", jota historiallisista syistä kutsutaan joskus myös "tracking numberiksi" (koodit olivat aluksi kokonaan numeroita).
"Poimiaksesi" matkustajan mene matkustajan omalle sivulle joko klikkaamalla sitä kätkön [[bugilista]sta, tai erikseen vasemmasta valikosta "trackables" kautta (johon tarvitset matkustajan koodia). Matkustajan omalta sivulta valitse "Found it? Log it!". Tällöin voit valita login tyypiksi "retrieve from (kätkö)" tai "grab it from somewhere else" (mikäli matkustaja ei ollutkaan siinä kätkössä jossa sen olisi pitänyt olla, tai se oli kätköilijällä joka antoi sen sinulle). Tarkista päivämäärä ja kirjoita "tracking code" kenttäänsä, kirjoita comments-kohtaan jotakin tietoja poimimisesta – usein jotain lyhyttä tyyliin "matka jatkuu". Painamalla "submit log entry" -nappia siirtyy matkustaja kätköstä sinun tunnuksesi inventaarioon.
Voit myös logata matkustajan vain nähdyksi (ei mukaan otetuksi) valitsemalla lokityypiksi "discovered it".
Kun olet loggaamassa seuraavaa vierailuasi jollain kätköllä, sinulle tulee lokisivulle kullekin inventaariossasi olevalle matkustajalle pieni lisävalikko josta voit valita "dropped off" kertoaksesi olet pudottanut matkustajan tähän kätköön (tai "visited", jolloin matkustaja käväisi tällä kätköllä jäämättä sinne).
Bugien katoaminen
Uusille buginomistajille tulee toisinaan yllätyksenä että bugit saattavat kadota. Bugien katoaminen on hyvinkin tavallista ja johtuu yleensä aloittelevien kätköilijöiden välinpitämättömyydestä tai huolimattomuudesta. Bugit ovat myös alttiina ilkivallalle ja joskus niitä ja geokolikoita on varastettu kätköistä jopa järjestelmällisesti.
Kun bugi katoaa voi sille lähettää seuraajan käyttämällä kopiolevyä. Bugin hävittyä toisen kerran on vaihtoehtoina uuden bugin hankinta tai oman tunnistuslevyn tehtailu. Kadonneita bugeja ei kuitenkaan kannata uusia kovin nopeasti, koska toisinaan ystävälliset kätköilijät löytävät ne ja palauttavat kiertoon.