Ero sivun ”GPS-vastaanotin” versioiden välillä

Kohteesta Geocaching Wiki Finland
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(lisää juttua herkkyys, tarkkuus, toimintoja)
(Päivitetty "nykyään" tilannetta)
 
(5 välissä olevaa versiota 4 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''GPS-vastaanotin''' (engl. GPS receiver tai GPSr) eli ''gepsi'' on mikä tahansa käsikäyttöinen [[GPS]]-järjestelmään liitetty vastaanotin. GPS-laite laskee gps-satelliittien lähettämistä signaaleista vastaanottimen paikan. Paikan määrittämiseksi tarvitaan vähintään kolmen satelliitin signaalia. Tarkkuus paranee, mitä useammna satelliitin signaalit ovat käytettävissä.
+
'''GPS-vastaanotin''' (engl. GPS receiver tai GPSr) eli ''gepsi'' on mikä tahansa käsikäyttöinen [[GPS]]-järjestelmään liitetty vastaanotin. GPS-laite laskee gps-satelliittien lähettämistä signaaleista vastaanottimen paikan. Paikan määrittämiseksi tarvitaan vähintään kolmen satelliitin signaalia. Tarkkuus paranee, mitä useamman satelliitin signaalit ovat käytettävissä.
  
Nykyään tavallisin lienee kännykän kokoluokkaa oleva erillinen vastaanotin, mutta myös älypuhelimien ja kämmentietokoneiden kanssa usein käytettevät [[Bluetooth]]-liitäntäiset näytöttömät vastaanottimet ovat nostaneet suosiotaan.
+
Nykyään tavallisin laite kätköilykäytössä lienee kännykän kokoluokkaa oleva erillinen vastaanotin, mutta myös älypuhelimiin ja kämmentietokoneisiin sisäänrakennetut GPS-vastaanottimet tai niiden kanssa käytettävät erilliset [[Bluetooth]]-liitäntäiset näytöttömät vastaanottimet ovat suosittuja.
  
GPS-vastaanottimen ehkä merkittävin ominaisuus on herkkyys. Herkempi laite reagoi nopeammin paikan muutoksiin. Tarkkuus on toinen ominaisuus. Perus-gps näyttää tarkkuuden noin 15 metrin tarkkuudella. Dgps-korjaussignaalilla tarkkuus paranee noin 3-5 metriin. WAAS-vastaanottimen tarkkuus on 3 metriä. WAAS ei ole käytössä Suomessa. WAAS-laite osaa käyttää dgps-korjaussignaalia.
+
GPS-vastaanottimen ehkä merkittävin ominaisuus on herkkyys. Herkempi laite reagoi nopeammin paikan muutoksiin. Tarkkuus on toinen ominaisuus. Perus-gps näyttää tarkkuuden noin 15 metrin tarkkuudella. Dgps-korjaussignaalilla tarkkuus paranee noin 3–5 metriin. WAAS-vastaanottimen tarkkuus on 3 metriä, mutta WAAS ei ole käytössä Suomessa. WAAS-laite osaa käyttää dgps-korjaussignaalia.
 +
 
 +
Yksi hyvin tavallinen piirisarja vastaanottimissa nykyään on [[SiRFstar III]].
  
 
===Toimintoja===
 
===Toimintoja===
Nykyaikaisessa GPS-vastaanottimessa on mahdollista tallentaa ns. [[waypoint]]teja. Vastaanottmiessa on myös kuljetun matkan tallennus.
+
Nykyaikaisessa GPS-vastaanottimessa on mahdollista tallentaa ns. [[reittipiste]]itä. Vastaanottimessa on myös kuljetun matkan tallennus.
  
GPS-paikantimen voi liittää tietokoneeseen välikaapelin avulla.
+
GPS-paikantimen voi liittää tietokoneeseen välikaapelin avulla, jolloin sijaintitietoa voidaan välittää [[NMEA 0183]] -standardin mukaisesti, sekä siirtää reittipisteitä molempiin suuntiin.
  
 
[[Luokka:Termistö]]
 
[[Luokka:Termistö]]

Nykyinen versio 24. toukokuuta 2011 kello 11.19

GPS-vastaanotin (engl. GPS receiver tai GPSr) eli gepsi on mikä tahansa käsikäyttöinen GPS-järjestelmään liitetty vastaanotin. GPS-laite laskee gps-satelliittien lähettämistä signaaleista vastaanottimen paikan. Paikan määrittämiseksi tarvitaan vähintään kolmen satelliitin signaalia. Tarkkuus paranee, mitä useamman satelliitin signaalit ovat käytettävissä.

Nykyään tavallisin laite kätköilykäytössä lienee kännykän kokoluokkaa oleva erillinen vastaanotin, mutta myös älypuhelimiin ja kämmentietokoneisiin sisäänrakennetut GPS-vastaanottimet tai niiden kanssa käytettävät erilliset Bluetooth-liitäntäiset näytöttömät vastaanottimet ovat suosittuja.

GPS-vastaanottimen ehkä merkittävin ominaisuus on herkkyys. Herkempi laite reagoi nopeammin paikan muutoksiin. Tarkkuus on toinen ominaisuus. Perus-gps näyttää tarkkuuden noin 15 metrin tarkkuudella. Dgps-korjaussignaalilla tarkkuus paranee noin 3–5 metriin. WAAS-vastaanottimen tarkkuus on 3 metriä, mutta WAAS ei ole käytössä Suomessa. WAAS-laite osaa käyttää dgps-korjaussignaalia.

Yksi hyvin tavallinen piirisarja vastaanottimissa nykyään on SiRFstar III.

Toimintoja

Nykyaikaisessa GPS-vastaanottimessa on mahdollista tallentaa ns. reittipisteitä. Vastaanottimessa on myös kuljetun matkan tallennus.

GPS-paikantimen voi liittää tietokoneeseen välikaapelin avulla, jolloin sijaintitietoa voidaan välittää NMEA 0183 -standardin mukaisesti, sekä siirtää reittipisteitä molempiin suuntiin.