Ero sivun ”MapViewGPS” versioiden välillä
(Pannaas kännykkäosio uusiksi) |
(ei mitään eroa)
|
Nykyinen versio 27. lokakuuta 2008 kello 14.30
Symbian-käyttöjärjestelmällä varustetut puhelimet tarjoavat varsin kilpailukykyisen vaihtoehdon perinteisille käsi-gepseille kätköilykäytössä. Tässä artikkelissa neuvotaan, miten puhelimeen saa kätköilykäytössä tarvittavat sovellukset ja datan.
Osa toimenpiteistä saattaa vaatia Geocaching.comin Premium-jäsenyyden, mutta se ei ole suinkaan välttämättömyys.
Sisällysluettelo
Valmistelut
Ensimmäisenä kannattaa varmistaa, että puhelimeesi on tarjolla tarvittavat ohjelmistot. Pääsääntöisesti tähän vaaditaan vähintään Symbian 60 –käyttöjärjestelmällä varustettu puhelin, mutta myös Symbian 80-, 90- ja UIQ-käyttöjärjestelmille on saatavilla vastaavat ohjelmistot. Käyttöjärjestelmälista löytyy mm. osoitteesta [1]. Tämä ohje on kirjoitettu Symbian 60 –puhelimen (ei s60 3rd) näkökulmasta, joten muissa versioissa voi olla pieniä eroavaisuuksia.
Lisäksi tarvitset puhelimeen sopivan GPS-laitteen. Tyypillisesti nämä laitteet käyttävät bluetooth-yhteyttä, joten sellainen täytyy puhelimesta myös löytyä. Bluetooth-GPS:iä myyvät kaikki hyvin varustetut matkapuhelinkauppiaat.
Jos aiot ladata kännykkään karttoja, tarvitset myös verrattain suuren muistikortin. Puhelimen manuaalista selviää millaisia muistikortteja puhelimesi käyttää. Alkuun pääsee kuitenkin mukavasti jo 32 MB:n kortilla, joten välttämätön ostos suurempi muistikortti ei ole.
Ohjelmistot
Tässä ohjeessa on käytetty seuraavia ilmaisohjelmistoja:
- MapViewGPS 2.52
- QReader 1.85
Lisäksi PC:llä on käytetty seuraavia ohjelmistoja:
- OziExplorer 3.95.3f
- GPSBabel 2.0.0.0
MapViewGPS
MapViewGPS on ilmainen OziExplorer-yhteensopiva GPS-karttasovellus Symbian-alustalle (ei s60 3rd). Vaikka ohjelman kehitys on lopetettu, se on edelleen vapaasti saatavilla kehittäjän sivustolta, osoitteesta [2]. MapViewGPS:n seuraaja (myös s60 3rd) on nimetty SmartComGPS:ksi, mutta se on maksullinen. Kätköilykäytössä MapViewGPS:llä ja SmartComGPS:llä ei ole merkittäviä eroja.
Ladattuasi asennuspaketin pura se tietokoneellesi ja siirrä asennustiedosto 'mapviewgps2-s60.SIS' kännykän muistikortille. Helpoiten tämä onnistuu käyttämällä muistikortinlukija, mutta jos tietokoneesi tukee bluetooth yhteyttä, voi sitä myös hyödyntää. Asenna ohjelma File manageria käyttäen puhelimen muistikortille. Asennus luo samalla muistikortille hakemiston '\Documents\MapViewGPS'. Tämän hakemiston alla sijaitsee kaikki oleellinen:
- audio – hakemisto merkkiääniä varten (.wav-muodossa)
- maps – hakemisto kartoille ja kalibrointitiedostoille (.map ja .ogf2)
- names – hakemisto karttanimitietokannalle
- routes – hakemisto reiteille
- tracks – hakemisto jälkilokeille
- waypoints – hakemisto reittipisteille (.wpt)
Ohjelma on asennuksen jälkeen täysin toimintakykyinen ja navigoimaan pääsee kun laittaa GPS-palikan päälle. Kätköilykäytössä ohjelmasta saa kuitenkin eniten irti vasta, kun siihen on asentanut reittipisteet ja kartat.
Asetukset
Ainoa kätköilijälle käytännössä välttämätön muutos MapViewGPS:n oletusasetuksiin on reittipisteen lähestymisetäisyys, eli etäisyys, jota lähempänä ohjelma katsoo oltavan "perillä". Oletusarvoisesti tämä etäisyys on kätköilymielessä huikeat 300 metriä. Etäisyydeksi lienee järkevintä laittaa yksi (1) metri. Se tapahtuu näin:
- Käynnistä MapViewGPS
- Ota esille valikko ja liiku kohtaan "Settings" tai "Asetukset"
- Asetusten alasivuista valitse "Misc" tai "Sekalaiset"
- Muuta kohdassa 6 "Reittipisteen hava..." tai "Wpt proximity" oleva arvo haluamaksesi, todennäköisesti yllämainitun suosituksen mukaisesti arvoon "1".
Reittipisteet
MapViewGPS:n reittipistemuoto on sama kuin OziExplorerin. Näin ollen voi Ozille löytyviä reittipistetiedostoja käyttää suoraan. Nopeimmin Suomen kätköt saa koneeseen hakemalla PekkaR:n wpt-tiedoston osoitteesta: http://personal.inet.fi/hima/pekkar/toolbox/suomen_geocachet.htm. Tiedoston pahimmat puutteet ovat, että sen reittipisteiden värikoodaus on hyödytön ja että se päivittyy harvakseltaan.
Jos haluat tietyn PQ:n tuottaman reittipistetiedon käyttöön, voi GPX-tiedoston muuntaa wpt-muotoon vaikkapa GPSBabelia käyttäen. Sama työkalu toimii myös LOC-tiedostojen muuntamiseen.
MapViewGPS:ään voi laittaa rajattomasti reittipistetiedostoja ja yhden tiedoston sisältämillä reittipisteilläkään ei tiettävästi ole ylärajaa.
Jos MapViewGPS:llä käsittelee suuria reittipistetiedostoja kannattaa ne aina sulkea ennen kuin sulkee ohjelman, koska muuten ne tallennetaan autosave-tiedostoon ja ohjelman käynnistys ja sammutus hidastuvat.
Kartat
MapViewGPS:ssä ei tule mukana karttoja, vaan kartat on hankittava itse. Mikä tahansa bittikarttamuotoinen kartta sopii, mutta jos kartassa ei ole Ozin kalibrointitiedostoa (.map) mukana, on kartta kalibroitava itse Ozilla. Kalibrointi on mahdollista myös MapViewGPS:llä, mutta huomattavasti kätevämpää Ozilla. Koska Ozin käyttöön on saatavilla hyviä oppaita, karttojen kalibrointiin ei mennä tässä syvemmälle.
MapViewGPS ei osaa kuitenkaan käyttää bittikarttoja suoraan, vaan ne pitää ensin konvertoida mukana tulevalla 'ogf2tool.exe'-ohjelmalla. Ohjelma toimii vain Windows-käyttöjärjestelmässä ja tuntuu kaatuvan noin 200 MB:n kokoisilla ja suuremmilla kuvatiedostoilla. Työkalulla voi valita haluamansa asetukset kuvan kornvertointiin, mutta käytännössä paras tulos saavutetaan ottamalla kaikki zoomitasot (From 50%) ja 8-bittisellä värisyvyydellä (8bpp).
QReader
QReader on eBook-tekstien lukemiseen tarkoitettu ilmaisohjelma Symbian 60 –puhelimille. Muissa Symbianversioissa voi tiettävästi käyttää MobiPocket-lukijaa, mutta Symbian 60:ssä ohjelma ei tue tekstihakua, mikä tekee siitä lähes käyttökelvottoman. QReader asennetaan MapViewGPS:n tapaan.
Kätkökuvaukset voidaan tallentaa puhelimeen eBook-muodossa. Nämä kuvaukset voi tilata PQ:n mukana rastittamalla vaihtoehdon Also eBook Format (for handheld devices). Nämä .prc-tiedostot voi sitten siirtää puhelimen muistikortille ja ovat heti luettavissa QReaderillä.
QReaderin pahin puute on se, että se ei osaa tulkita HTML-tägejä. Kätkökuvaus siis näkyy pelkässä tekstimuodossa ilman mitään muotoiluja ja HTML-tägit loistavat välissä. Tämä on kuitenkin pieni miinus siihen nähden, että kuvaus on tarvittaessa aina mukana.
Linkit
- MapViewGPS
- QReader
- OziExplorer
- GPSBabel
- Katso myös Nav4all
- Katso myös smart2go
- Katso myös SmartGPX